Ez egy olyan étel, amit a nap bármely órájában ehetünk, a gyerekek is szeretik, és egészségesebb, mint egy rántott szelet rósejbnivel. Kissé tökölődős az előállítása, de utólag mindig kiderül, hogy megérte.
Kell hozzá konzerv: 2 tonhal, 1 szardellafilé (mi makrélát is szoktunk), kis doboz kókusztej. És még:egy csomó thai bazsalikom, egy csomó koriander, egy kis zacskó limelevél. Nálunk ezek közül egyik sem terem, boltban sincs, úgyhogy kényszerű megoldásként friss zsályát, bazsalikomot, kakukkfüvet, rozmaringot teszünk bele.
Másfél teásbögre jázmin rizs (2 zacskó) puhára főzve.
Egy nagy fej apróra vágott vöröshagyma meg 4-5 gerezd durván feldarabolt fokhagyma olivaolajon pirítva, erre mehet a szardella olaja,filéje darabolva, a két tonhalkonzerv, majd a sok fűszer. Ezek után a kókusztej következik. Pár percig forralni kell az egészet, közben meglocsolni halszósszal. Addig keverjük, míg hirtelen be nem sűrűsödik. Csilipaprikát is lehet vágni hozzá...A rizzsel összedolgozzuk a halas-fűszeres keveréket, mehet még bele a friss fűszerekből egy kevés és három tojás. Az egészet jól összedolgozzuk, és kezdődhet a gombócgyúrás, panírozás, hirtelen kisütés. Az alkotás ezen szakasza végtelenül hosszúnak tűnhet (mi dupla adagot szoktunk legyártani), de nálunk ez már hagyományosan amolyan párterápiás foglalkozássá fajult. Így, amíg a gyerekek a tv előtt ülnek, egymást gyepálják vagy teljes összhangban bunkit építenek, addig anyu és apu boldogan mártózik könyékig a halasbödön tartalmába, s beszélgetés közben repül az idő.
Lehet hozzá készíteni mindenféle mártogatóst, de mi eddig még sosem jutottunk, általában-kevésbé igényes módon- majonézzel, ketchuppal esszük.
A maradékot nem érdemes túl messzire tenni, mert úgyis rá fog járni az egész család.