Hozzávalók:
2,5dl tej
50dkg liszt
4dkg élesztő
7-8dkg cukor
csipetnyi só
1tojás
1citrom reszelt héja
10dkg vaj
20dkg marcipánmassza
50 dkg darált cukrozott mák kevés tejben megfőzve
12dkg rumba áztatott mazsola
10dkg vágott mandula
10dkg porcukor
3-4ek citromlé
a nyújtáshoz liszt
sütőpapír
1. A tejet megmelegítjük. Egy nagy tálba mehet a liszt, annak közepébe mélyedést nyomunk, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés tejet öntünk hozzá, elkeverjük némi liszttel és meleg helyen letakarva 15-20 percig kelesztjük. A többi tejjel meg cukorral, a sóval, a tojással meg a citromhéjjal összegyúrjuk, és letakarva 30percig kelesztjük.
2. A vajat megolvaszthuk, majd hűlni hagyjuk. A nagyon apróra kockázott marcipánt 1-2 ek lisztbe forgatjuk. A lisztezett deszkán vékonyra nyújtott tésztát kevés vajjal megkenjük, majd összehajtva ismét kinyújtjuk és megkenjük.A hajtogatást addig ismételjük, amíg a vaj elfogy. Végül a tésztát 35*40cm-es lappá nyújtjuk, és úgy simítjuk rá a mandulával és mazsolával elvegyített mákot, hogy a lap egyik hosszanti oldalán 3cm-es szabad csík maradjon. A marcipánt a töltelékre szórjuk, és kicsit belenyomkodjuk.
3. A megkent hosszanti oldalánál fogva feltekert lapot hosszában az egyik végéig félbevágjuk, és a két részt- a vágással felfelé-összesodorjuk. Átlósan sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőben, alulról a 2. sínen, 200fokon 15-20percig, majd 175 fokon 35-40 percig sütjük. Szükség esetén letakarjuk. Végül porcukorból és citromléből kevert mázzal még forrón megkenjük.
Az én változatomban nem volt mandula, viszont dupla adag tölteléket tettem bele véletlenül. Ezzel azt sikerült elérnem, hogy a félbevágós résznél elindult a mákáradat, amit nem is nagyon sikerült megállítanom, az összesodrást meg felejtsük el! Örültem és csodálkoztam nagyon, hogy végül egy darabban tudtam a sütőbe tenni, aztán meg győztem takargatni, hogy ne (nagyon) égjen oda. Ja, és porélesztőt használtam meg jó nagy mazsolát.